Kongelige14. september 2017

Grevinde Alexandra om Margrethes udmelding: Det er modigt

Grevinde Alexandra er også berørt af sin tidligere svigerfars demensdiagnose.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/grevinde-alexandra_1.jpg
 (Foto: Thomas Laursen)

På trods af sin skilsmisse fra prins Joachim i 2004 udviste grevinde Alexandra stor medfølelse over for sin tidligere svigerfamilie, da SE og HØR mødte hende til premieren på Alvin Ailey American Dance Theater i Tivoli.

– Det er selvfølgelig hårdt, når der er sygdom i familien, fortalte den tidligere prinsesse til SE og HØR, hvorefter hun sendte rosende ord mod sin tidligere svigermor, dronning Margrethe.

– Jeg synes, det er en modig beslutning, fastslog den 53-årige grevinde om Margrethes udmelding om gemalens sygdom.

For nylig udsendte dronning Margrethe følgende meddelelse:

– Det er med inderlig beklagelse, at Hendes Majestæt Dronningen har bedt Hofmarskallen meddele: I forlængelse af et længere udredningsforløb og senest en række undersøgelser foretaget i løbet af sensommeren har et specialistteam ved Rigshospitalet nu konkluderet, at Hans Kongelige Højhed Prins Henrik lider af demens.

- Diagnosen indebærer en svækkelse af Prinsens kognitive funktionsniveau. Omfanget af de kognitive svigt er ifølge Rigshospitalet større end forventeligt for Prinsens alder og kan ledsages af forandringer i væremåde, reaktionsmønstre, dømmekraft og følelsesliv og dermed også påvirke samspillet med omverdenen, står der yderligere i pressemeddelelsen.

https://imgix.seoghoer.dk/media/article/sh-55612.jpg
 (Foto: Thomas Laursen)
Grevinde Alexandra støtter sin tidligere svigermor, der i sidste uge meddelte, at prins Henrik lider af demens. (Foto: Thomas Laursen)

Demens

Mette Tandrup Hansen, der er kommunikationsansvarlig ved Nationalt Videnscenter for Demens, fortæller, hvordan sygdommen kan påvirke mennesker, der rammes af den.

- Demens er ikke en sygdom i sig selv, men det er jo en tilstand man kommer i, når ens kognitive færdigheder bliver svækket på grund af sygdom i hjernen. Og sygdom i hjernen kan skyldes mange forskellige ting, fx alzheimers, som der er rigtigt mange, der bliver ramt af, men det kan også være en blodprop eller en blødning i hjernen, men Parkinson's kan også nogle gange give demens. Så er der også nogle mere sjældne typer, og det er meget forskelligt, hvad det er for symptomer folk får. Både præcis, hvad det er for en sygdom, der er årsag til demensen, og den person, der bliver ramt, fortæller Mette Tandrup Hansen, der gør opmærksom på, at hun taler i generelle vendinger og ikke om prins Henriks sygdom.

Læs mere om den kongelige familie i denne uges SE og HØR, der er på gaden nu.

Sponsoreret indhold