Nyheder25. maj 2015

Cannes Filmfestival: Og vinderne er…

11 dages glitter og glamour har nået sin ende – og vinderne er fundet
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/web1_jacques_audiard_aop.jpg
 All Over Press

I år blev den store Cannes Filmfestival afholdt for 68. gang. I 11 dage har det vrimlet med kendte ansigter og kunstneriske sjæle i den sydfranske by, og nu, efter en veloverstået festival, er de stolte prisvindere fundet.

Cannes Filmfestival er blandt verdens mest prestigefyldte filmpriser, og det er en kæmpe ære for en film blot at blive nomineret til en af de mange priser. Tusindvis af film bliver hvert år indstillet til at komme blandt de film, som juryen skal vurdere, men under 100 film bliver udtaget til at komme med på selve festivalen. Og her bliver de endelige vindere udtaget af en jury bestående af nogle af verdens mest talentfulde skuespillere, instruktører, og andre filmfolk.

[node:aller-related-content]

Den mest prestigefyldte pris, som uddeles af juryen, er Guldpalmen (”Palme d’Or”), mens prisen Grand Prize anses som juryens andenplads. Juryprisen er den tredje mest prestigefyldte pris, som kan gives på Cannes Festivalen.

Danmark har ofte været godt repræsenteret på filmfestivalen i det sydfranske. Blandt andet har Lars Von Trier både været nomineret og vundet flere gange, ligesom danske Thomas Vinterberg i 1998 vandt Juryprisen for sin dogmefilm ”Festen”. I år måtte vi dog nøjes med at være repræsenteret af norske Joachim Trier som var opstillet med filmen ”Louder Than Bombs”. Filmen er nemlig koproduceret af de to danskere Mikkel Jersin og Bo Ehrhardt fra Nimbus Film.

I år så vinderlisten sådan ud.

Her er vinderne af årets priser:

• Guldpalmen gik i år til Jacques Audiard med filmen “Dheepan”

• Grand Prize blev givet til László Nemes med “Son of Saul”

• Jury Prize gik til Yorgos Lanthimos med filmen “The Lobster”

• Bedste Instruktør blev tildelt Hou Hsiao-Hsein med filmen “The Assassin”

• Bedste Skuespiller blev givet til Vincent Lindon i filmen “The Measure of a Man”

• Bedste Skuespillerinde blev uafgjort og gik til Rooney Mara i filmen ”Carol” samt Emmanuelle Bercot i filmen ”Mon Roi”

• Bedste manuskript blev skrevet af Michel Franco i filmen “Chronic”

Sponsoreret indhold