Nyheder4. juni 2016

"Ålen" fik kræft, men klynkede ikke: Jeg er røvforkælet

Da Peter Aalbæk fik kræft i nyren, satte han sig ikke ned og græd. Det mente han nemlig ikke, at han kunne tillade sig.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/peter_aalbaek_laener_sig_op_ad_et_trae.jpg
 Foto: Thomas Laursen

Da han i 2013 fik kræft, fortalte filmmanden Peter Aalbæk Jensen, 60, bedre kendt som "Ålen", alle om sin sygdom.

Han mente nemlig ikke, at han kunne pive, da han blev ramt af den dødelige sygdom, når han var så heldig at bo i et land som Danmark.

https://imgix.seoghoer.dk/media/article/peter_aalbaek_laener_sig_op_ad_et_trae.jpg
 Foto: Thomas Laursen

(Foto: Thomas Laursen) - Jeg kiggede ud over markerne og haven og tænkte, at min fede gamle krop bliver til muld. Og op af den muld kan der skyde nyt liv, fortæller Peter Aalbæk Jensen om tanker, der beroligede ham under sygdomsforløbet.

- Jeg har fået i hoved og røv, og så har jeg opnået alt, jeg gerne ville. Det kan ikke nytte noget, at jeg sidder og synes, at det er synd for mig selv, tænkte Peter Aalbæk, da han fik den triste nyhed.

Han ville ikke være en af dem, der var stærk, når det gik godt, og så brød sammen når det gik mindre godt, forklarede han.

Brød sammen
Peter Aalbæk er taknemmelig for mange ting, men frem for alt for, at han er født i Danmark.

- Selv om livet af en eller anden grund skulle ende med at være kort, så er selv 50 år her et større privilegium end 70 år andre steder, lyder det fra "Ålen", og han roser det danske sundhedsvæsen. Han er nemlig glad for, at han kunne beholde sin nyre og nøjes med at få fjernet kræften.

https://imgix.seoghoer.dk/herfoelge_kirke_og_kirkegaard.jpg
 Foto: Thomas Laursen

(Foto: Thomas Laursen) Det meste af livet har Peter Aalbæk boet i Herfølge. Og her vil han blive, også når han dør. Derfor har han allerede reserveret en plads på Herfølge Kirkegård og valgt en gravsten til stedet.

Efter operationen var han til kontrolscanninger, og det var det sværeste for ham.

- Tiden efter operationen, hvor man skal til halvårlige kontrolscanninger - det er næsten værre end sygdomsforløbet. Man skal have at vide, om det er thumbs up eller thumbs down, forklarer Aalbæk, der indrømmer, at han somme tider havde sin yngste datter med til at holde ham i hånden.

Det var først, da kontrolscanningerne stoppede, at han kunne ånde lettet op. Og så brød han sammen for første gang.

- Sidste sommer fik jeg at vide, af jeg ikke skulle gå til kontrol mere. Så tog jeg med min datter med ud at spise stegt flæsk med persillesovs. Og pludselig kunne jeg ikke klare det. Det der med, at man pludselig var rask. Det kunne jeg kraftedeme ikke tage, siger Peter Aalbæk.

Nogle helvedes karle
"Ålen" har ikke en opskrift på, hvordan man skal reagere på nyheden om kræft, hverken som mand eller kvinde.

- Det er et absurd forløb, og man ved ikke, hvordan man reagerer. Og det er lige så godt at være en tøsedreng og flæbe 18 timer i døgnet som at prøve at være en tapper dreng, som jeg var. Der er ingen, der kan fortælle nogen, hvordan de skal reagere, siger han. Han mener i stedet, at man skal give los for sine følelser. Især da ingen har den samme følelse fra start til slut.

https://imgix.seoghoer.dk/peter_aalbaek_og_lise_palm.jpg
 Foto: All Over Press

(Foto: All Over) Peter Aalbæk har været gift med Lise Palm siden 1983. Sammen har de tre døtre.

At mænd kan have svært ved at håndtere sygdommen, er han dog ikke i tvivl om. Og han er sikker på, at han kender grunden:

- Det er, fordi vi synes, vi skal nogle helvedes karle, og det kan man ikke få til at hænge sammen med, at man lige pludselig ikke er det, når man har et kateter stukket op i pikken, siger han bramfrit og understreger, at mænd skal overvinde frygten for de hvide kitler.

- Kom til lægen for helvede! Mange af mine venner tør ikke gå til lægen. De største tøsedrenge er fandeme dem, der ikke tager til lægen, fordi de ikke vil have den grimme besked, lyder opsangen fra Peter Aalbæk, der selv ofte går til lægen.

https://imgix.seoghoer.dk/peter_aalbaek_renser_sin_pool.jpg
 Foto: Thomas Laursen

(Foto: Thomas Laursen) Efter eget udsagn er Aalbæk hypokonder. Hans hypokondri har betydet, at lægerne har opdaget en anuerisme (en udvidelse af en pulsåre) og kræften på nyren. Her slapper han af med at rense poolen.

https://imgix.seoghoer.dk/mit_se_og_hoer_100.png

Sponsoreret indhold