Nyheder24. juni 2017

10 år siden Natasja døde: Her er hele historien

I dag er det 10 år siden, at den unge og talentfulde rapper døde i en tragisk bilulykke på Jamaica

Natasja Saads liv

Den 24. juni 2007 endte tragisk, og Danmark mistede et af sine mest lovende musiktalenter, da rapperen Natasja Saad døde i en bilulykke på Jamaica. Hun blev bare 32 år gammel.

Hun voksede op på Islands Brygge i København, som datter af en dansk mor og en sudansk far.
Hendes forældre blev dog skilt, da Natasja var lille, og faren flyttede tilbage til sit hjemland.

Natasja var som lille et klogt barn, og allerede da hun startede i skole på Islands Brygge, kunne hun læse. En kundskab hun havde lært sig selv.
Da rapperen kom i 6. klasse var det tid til at skifte skole, da Skolen på Islands Brygge ikke havde klasser for de ældre elever. Natasja startede derfor på Sølvgades Skole.
Her blev Natasja gode venner med Søren Schou, der senere blev kendt som produceren Pharfar.

- Jeg lagde mærke til hende første gang ved en fest, hvor hun spillede saxofon. Jeg fandt ud af, at hun også godt kunne lide reggae, og at hun var en sjov pige. Vi var for unge til at komme ind mange steder, så i stedet var vi nogle stykker, der hang ud på bænke inde i byen, i Kongens Have, på Klaptræet på Kultorvet og andre steder. Nogle gange tog vi et tilfældigt S-tog og kørte rundt med en pose bajere, vi ikke kunne komme til at drikke derhjemme, har Pharfar fortalt til Politiken.

Den tidlige karriere

I 1989 mødte Natasja Karen Mukupa for første gang, og få år senere dannede de pigegruppen ”No Name Requested”.

Gruppen der bestod af Natasja, Karen Mukupa og en tredje veninde, og de fik hurtig succes.
Allerede kort tid efter, de havde fundet sammen var de opvarmningsband for Queen Latifa. Den koncert gav dem en kontrakt med pladeselskabet Mega Records.

Men den store succes udeblev, og allerede i 1996 opløste de tre piger bandet. Her havde de kun nået at udgive to singler.

Bruddet med bandet fik Natasja til at gå tilbage til en anden stor passion, heste, og hun startede i jockeylære på Galopbanen i Klampenborg.
I 2002 var hun færdigudlært, og Natasja søgte om tilladelse til at ride løb i farens hjemland Sudan.

Og hele familien var samlet, da hun red over målstregen som den første ved et løb i 2002. Hun var den første kvindelige vinder af et galopløb i Sudan.

Gennembrud og død

Efter sejren i Sudan vendte passionen for musik tilbage til Natasja, og en dag stødte hun ind i barndomsvennen Pharfar. Han var nu blevet producer og producerede bl.a. for reggaebandet Bikstok Røgsystem.
Han overtalte Natasja til at komme forbi studiet.

I 2005 debuterede hun med soloalbummet ”Release”, der fik masser af ros fra anmelderne, men desværre ikke fik den store succes blandt publikum.

Året efter tog Natasja til Jamaica, hvor hun skulle arbejde på sit nye album, et sted, der altid havde en stor plads i sangerindens hjerte.
I 2007 er hendes nye dansksprogede album næsten færdig, men hun mangler lige at indspille en sidste sang inden, det er helt klar. Og i juni tager hun igen afsted til Jamaica, denne gang sammen med veninden Karen Mukupa.
Den 23. juni om aftenen tager de to veninder til PortMore Awards på Jamaica, og da de skal tilbage til Kingston midt om natten går det galt.

Karen Mukupa har efterfølgende fortalt om den tragiske ulykke.

- Der var trængsel for at komme ud på den asfalterede hovedvej. Damian var ivrig. Han kørte tæt på de forankørende og dyttede ad dem. Jeg tog min sele på og kiggede om på bagsædet. Jeg var træt og ville bare hjem, fortalte Karen Mukupa i bogen ”Natasja”, der udkom i 2009.

Da de endelig kom ud af bytrafikken, begyndte chaufføren at køre decideret hasarderet. Og på trods af, at han var tæt på at kører galt en gang, forsatte han det vilde ridt.

- Og så var det, som om han ville vise, at han havde kontrol over situationen ved overmodigt at lade bilen slingre lidt fra side til side. Pludselig kom den ud af kontrol og skred ud. Det gik så stærkt, at jeg ikke nåede at opfatte, hvad der skete. Jeg kom først til mig selv, da bilen holdt stille, siger sangeren, som til sin skræk opdagede, at Natasja var livløs.

Natasjas liv stod ikke til at redde.
I efteråret 2007, tre måneder efter Natasjas død, udkom albummet ”I Danmark er jeg født” med store hits som ”Gi’ mig Danmark tilbage” og ”Op med ho’et ven”.

Albummet blev en kæmpe succes, desværre nåede Natasja ikke selv at opleve den.

Se alle billederne fra Natasjas liv i galleriet i toppen af artiklen.

Kilder: Politiken, SE og HØR og Information

Sponsoreret indhold