Undersøgelse afslører: Derfor smager flymad dårligt
Du kender det sikkert: Du sidder klemt ned i et minimalistisk flysæde – med propper i ørene – og har lige fået serveret en bakke varm mad i ti kilometers højde.
Kyllingen svømmer rundt i en sovs omgivet af farverige grøntsager og ris, og du tænker ”det ser da ikke så ringe ud”. Men med det samme du sætter tænderne i herligheden, tænker du ”æv”. Det smager jo ikke af noget!
Uheldig butikstyv forsøger at flygte – løber direkte ind i glasdør
Men hvorfor er det lige, at flymad altid skal være en smagløs og trist oplevelse? Har kokkene glemt alt om salt og peber, da de kokkerede de mange bakker mad?
Nej, det har de faktisk ikke, for den dårlige flymad skyldes ikke manglende krydderier, men derimod motorstøj og noget så teknisk som atmosfærisk tryk.
Det skriver det britiske medie Mirror.
Der er smil på læben hos denne rejsende, men mon smilet stivner, når han sætter tænderne i menuen? Foto: All Over
En ny undersøgelse blandt 48 personer viste nemlig, at deres madoplevelse blev voldsomt forringet, når de blev udsat for motorstøj og opholdt sig i et simuleret lufttryk som om, at de befandt sig ti kilometer over jorden.
Og da en madoplevelse er andet end smagen – den påvirkes altså også af atmosfærisk tryk og støj – giver det god mening, hvorfor kyllingen, laksen eller vegetarretten er og bliver en trist fornøjelse under en flyvetur.
Trommeslager taler ud om livsfarligt flystyrt
Forbudt at flyve over William og Kates hjem...
De 48 deltagere i undersøgelsen, foretaget af forskere i USA, blev bedt om at bedømme de fem smage – sødt, salt, surt, bitterhed og unami – mens deres omgivelser blev ændret i forhold til lyde og lufttryk. Og her kunne forskerne altså konkludere, at det særligt er omgivelserne, der giver de dårlige madoplevelser.
Svaret har dog ikke overrasket eksperterne. Det er nemlig langt fra første gang, at en sådan undersøgelse har været gennemført med samme svar. Derudover er det kendt viden, at ”smagsnerverne” løber tæt forbi ørene, som ofte også er påvirket af propper under en flyvetur.
Undersøgelsen er publiceret i det amerikanske lægeblad ”Journal of Experimental Psychology: Human Perception and Performance”.
God appetit!